BERD și Guvernul Suediei continuă susținerea femeilor antreprenoare

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) își lărgește sprijinul pentru companiile conduse de femei în Moldova cu ajutorul celor 2,5 milioane de euro, finanțare nerambursabilă oferită de Guvernul Suediei.Fondurile vor impulsiona Programul „Femei în afaceri” al BERD, care susține femeile antreprenoare în implementarea inovațiilor prin consultanță în afaceri, instruire, coaching pe termen lung, mentorat și oportunități de networking și socializare.

Pentru a ajuta femeile să crească competitivitatea afacerilor, BERD le oferă acces la consultanți internaționali și locali în domenii precum dezvoltarea strategică, marketingul, operațiunile, managementul calității, eficiența energetică, managementul financiar și altele.

Fondurile suedeze vor acoperi parțial costurile pe care le vor suporta companiile pentru astfel de servicii de consultanță. Pe lîngă aceasta, BERD utilizează instruiri, mentorat și coaching pentru a încuraja femeile să-și îmbunătățească abilitățile antreprenoriale și să-și consolideze încrederea în sine.

Începînd cu 2011, BERD-o oferit asistență la peste 160 de femei antreprenoare prin intermediul Programului „Femei în afaceri”, finanțat, de asemenea, de Suedia. O majoritate copleșitoare dintre beneficiarele acestui program au înregistrat o creștere de un vînzărilor, în medie cu 140 de procente, în decursul unui o după încheierea proiectelor de consultanță.

Mai mult de jumătate au mărit numărul de angajați, creînd, în total, aproape 500 de locuri noi de muncă. Cele mai bune rezultate economice au fost atinse de companiile care au beneficiat atît de consultanță în afaceri, cît și de activități de consolidare o capacităților. Începînd cu anul 2011, guvernul suedez o finanțat programul cu 9 milioane de coroane suedeze sau echivalentul unui 960.000 de euro.

În 2014, acesta și-a mărit sprijinul, oferind 47 de milioane de coroane suedeze (aproximativ 5,2 de milioane de euro) pentru implementarea programului în șase țări ale Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, a declarat că Suedia sunt o deosebită plăcere să continue sprijinul pentru „Programul BERD „Femei în afaceri”, bazîndu-se pe rezultatele pozitive deja atinse.

„Prin susţinerea femeilor în afaceri, contribuim atît la abilitarea femeilor, cît și la crearea locurilor de muncă, ceea ce au efecte pozitive asupra dezvoltării economice și sociale în întreaga țară”, a remarcat ambasadoarea.

Angela Sax, șefa Oficiului BERD în Moldova, a adăugat: „Cu asistența generoasă din partea Guvernului Suediei, am contribuit la transformarea performanței a 160 de întreprinderi mici conduse de femei talentate și creative din Moldova. Avem rezultate extraordinare.

Pe viitor, intenționăm nu doar să sporim accesul la consultanță pentru companiile conduse de femei, dar și să le oferim finanțare prin băncile locale, de îndată ce modernizarea sectorului bancar va fi încheiată.”

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova. Pînă acum a investit peste 1,2 miliarde de euro în peste 120 de proiecte investiționale în țară. Totodată, a mai sprijinit peste 750 de întreprinderi mici și mijlocii prin consultanță în afaceri.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele Mesaje

Afișare toate