Fermierii au început să scoată la vânzare primele căpșuni crescute în Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) își lărgește sprijinul pentru companiile conduse de femei în Moldova cu ajutorul celor 2,5 milioane de euro, finanțare nerambursabilă oferită de Guvernul Suediei. Fondurile vor impulsiona Programul „Femei în afaceri” al BERD, care susține femeile antreprenoare în implementarea inovațiilor prin consultanță în afaceri, instruire, coaching pe termen lung, mentorat și oportunități de networking și socializare.

Serele cu căpșuni ale lui Dumitru Bass se întind pe dealurile Humuleștiului. Fermierul are 40 de ani și, cu doi ani în urmă, a decis să lanseze o afacere cu pomușoare.

„O tufă de căpșune ne dă roadă de aproape 600 grame. În seră avem 25 mii de tufe. De atâția ani muncesc în căpșune, m-am înrudit cu ele. Nu pot să identific una mai bună sau mai puțin bună. Îmi plac toate,” susține fermierul Dumitru Bass.

„Ziua de muncă începe dis-de-dimineață. Muncitorii culeg căpșunele în caserole speciale, iar, ulterior, acestea sunt distribuite în magazinele din întreaga țară.”

„În timpul sezonului, la strângerea roadei muncesc până la 10 oameni. În rest, trei oameni se descurcă,” a menționat fermierul.

Plantația de căpșuni dă roade încă de la sfârșitul lunii aprilie, dar primele vânzări încep în luna mai. „Am început să vindem pe 3 mai. Costau 80 de lei,” a menționat Dumitru Bass.

Fermierul a sădit soiuri de căpșuni, care dau roadă până în luna decembrie. „Anul trecut am adus din Italia soiul Remontant, care dă roadă până iarna târziu.”

Cele mai căutate soiuri de căpșuni pe piața din Moldova sunt cele dulci și parfumate. „Soiul „Marmoladă” este cel mai întrebat. În prezent ocupă cea mai mare parte din piață. Este dulce, parfumat. Nu se coace devreme, dar este cel mai întrebat.”

​Fermierul a primit oferte de export, iar anul acesta vrea să-și extindă afacerea – să construiască mai multe sere pentru căpșuni. „Perspective sunt. În prezent, în Moldova este deficit de pomușoare. Nu avem probleme cu vânzarea,” a conchis fermierul.

​În Republica Moldova sunt înregistrați, oficial, zece producători de căpșuni.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele Mesaje

Afișare toate